اکثریت افراد مبتلا به اختلال بیشفعالی از کودکان و نوجوانان هستند ، هرچند احتمال ابتلاء به این اختلال در بزرگسالان نیز وجود دارد ، این اختلال از شایعترین بیماریهای روانی در کودکان می باشد . طبق تحقیقات انجمن روانپزشکی آمریکا حدود ۱۰ درصد از کودکان و ۳ درصد از بزرگسالان در دنیا به اختلال بیشفعالی مبتلا هستند در افرادی که اختلال بیشفعالی در دوران کودکی یا اوایل نوجوانی تشخیص داده میشود ، علائم بیماری ۳۰ درصد از آنان در سنین بزرگسالی نیز مشاهده میشود .
اختلال در اشتهای کودک
بعضی از کودکان دچار کاهش اشتها در خورد و خوراک میشوند ، برخی دیگر مشکلات خواب شبانه را به همراه خواهند داشت . همه این موارد از عوارض رایج داروهای محرک تجویز شده میباشند .در بیشفعالی اگر چه عوارض جانبی ممکن است به خصوص در چند هفته اول درمان روی دهند ، اکثر موارد با تنظیم شدن مقادیر دارویی توسط پزشک متخصص مغز و اعصاب در بدن کودک از بین خواهند رفت.

درد معده
برای کمک به کاهش درد معده ، دارو را بعد از صرف وعده غذایی یا بعد از آن مصرف کنید البته لازم است با پزشک خود در ارتباط باشید و با تجویز او تداخلات دارویی را نیز مد نظر قرار دهید .

دردهای شدید در ناحیه سر و گردن
مانند درد معده امکان دارد سردردها با مصرف دارو در حین غذا خوردن کاهش یابند . با این حال گاهی اوقات سردرد میتواند ناشی از کمبود مواد معدنی در بدن کودک باشد .
متخصصین مغز و اعصاب کودکان بیان میکنند : مهم است که از وجود مواد مغذی در رژیم غذایی کودک اطمینان حاصل کنید که این فرآیند تنها با یک رژیم غذایی متعادل و طبق برنامه اصولی ، وجود ویتامین های متنوع حاصل خواهد شد .

کمتر شدن خورد و خوراک کودک
در طول روز به ویژه در اوج اشتها ، کودک را با تنقلات سالم بهداشتی حاوی کالری لازم تغذیه کنید . سعی کنید از سیب یا موز با کره بادام زمینی ، پنیر و کراکر ، پروتئینها ، تخممرغ پخته شده و برشهای نان ، کلوچهها و یک لیوان شیر در رژیم غذایی او استفاده کنید . با پزشک متخصص تغذیه و مغز و اعصاب کودک درباره برنامهریزی دارویی بعد از صرف غذا صحبت کنید .

مشکل در خوابیدن ، تداوم و به خواب رفتن
اگر متوجه بروز مشکلات به خواب رفتن در زمان مصرف دارو شدید ، بهتر است با پزشک در مورد تنظیم زمان مصرف دارو در طول روز یا قبل و بعد از ظهر صحبت کنید .
یک خواب خوب از اهمیت ویژه ای برخوردار است . شروع به تنظیم زمان بخواب رفتن کنید ، این کار را حدود نیم ساعت قبل از خواب انجام دهید در حالی که ممکن است هنوز زمان بخواب رفتن فرا نرسیده باشد با این وجود ، تشویق کودک به فعالیتهای آرام میتواند برای او کمک کننده باشد . البته تغییر دادن سبک بازی از بسکتبال و فعالیتهای بدنی یا یک بازی رایانهای خشن و سوق دادن آن به سمت رختخواب ممکن است کار دشواری باشد . برای آماده سازی کودک میتوانید از فعالیتهایی مانند کتاب خواندن، حل کردن پازل و یا رنگآمیزی بهره بگیرید .
یک ساعت معین برای خوابیدن، مقرر کنید. کودک میتواند قبل از خوابیدن از فعالیتهایی از قبیل حمام رفتن، مسواک زدن، کتاب خواندن، گوش دادن به موسیقی آرام بخش استفاده کند. سعی کنید فرزندتان هر شب یک ساعت مشخص به رختخواب برود و در یک زمان معین بطور منظم از خواب بیدار شود .

عصبی شدن با نماد تیک
نگرانی بیش از حد ممکن است به این خاطر این باشد که همه داروهای محرک درمان بیشقعالی ، احتمالا چنین عارضه جانبی را از خود نشان خواهند داد که طبق شواهد این مود در کودکان دیده شده است .

مرگ ناگهانی
تحریک کنندهها همچنین هشدار دهنده برای امکان وقوع مرگ ناگهانی در کودکان مبتلا به مشکلات ساختار قلبی یا سایر مشکلات جدی قلب مانند کاردیومیوپاتیهای قلبی و یا اختلالات ریتم قلب شدید میباشند . در صورت ابتلای کودک به هر گونه مشکلات قلبی قبل از مصرف این قبیل داروها ، با پزشک مشورت نمایید . در صورت نیاز احتمالا این داروها با انواع دیگر جایگزین خواهند شد .

توصیههای کاربردی جهت کاهش عوارض داروهای بیش فعالی
پس از مشورت تخصصی با پزشک متخصص مغز و اعصاب کودکان ، لازم است با یک دوز شروع به مصرف دارو کنید .
تحت هدایت پزشک متخصص اطفال هر یک تا سه هفته دوز دارویی را افزایش دهید تا جایی که به نظر اثرات محسوس و لازم را داشته و یا اینکه کودک با عارضههای جانبی کمتری مواجه گردد.

در صورتی که شما نتوانید علائم را با دارو کنترل کنید ، خصوصا اگر عوارض جانبی بیشتری در دوزهای بالا مشاهده گردد . برای کاهش شدت علائم ممکن است به سادگی بتوانید با رفتار درمانی در ترکیب همزمان با مصرف دارو حتی شاهد تغییراتی در رفتار او در مدرسه باشید .
میزان اثرگذاری داروهای بیشفعالی اگر در کودک پس از چندین دوره مصرف داروهای مختلف هیچ عملکرد بهتری نداشت ، به جای ادامه دادن دارو با دوزهای بالاتر ، امکان بروز عوارض جدیتری را با خود به همراه خواهد داشت که می بایست با پزشک متخصص مغز و اعصاب کودکان در ارتباط باشید .